Wat moet je doen als je hond zwaarlijvig is?

Zwaarlijvigheid of obesitas vormt niet alleen bij mensen een groot probleem, maar ook bij honden. 25 à 40% van de honden loopt een verhoogd risico te dik te worden.

De meest voorkomende oorzaken van zwaarlijvigheid bij honden zijn te veel eten en een gebrek aan voeding. Als de hond meer calorieën inneemt dan hij verbruikt, zal hij bijkomen.

Veel baasjes realiseren zich niet dat hun hond te veel weegt, totdat de dierenarts het opmerkt. De toename in het gewicht van de hond gaat meestal ook erg langzaam. Zwaarlijvige honden hebben vaak moeite met ademhalen of wandelen. Ze lopen meer risico op aandoeningen als diabetes, hartkwalen en beendermisvormingen.

Behandeling

Als er een ziekte of aandoening aan de basis ligt van de obesitas, zal de dierenarts uitzoeken wat de beste behandeling is.
Op basis van een diagnose zal de dierenarts je een behandeling aanraden.Verlaag de dagelijkse calorieëninname van je hond door van hondenvoeding te veranderen. Soms is het ook nodig je hond meer water of vezels te geven. Vaak heeft de hond meer lichaamsbeweging nodig.

Thuis

De hele familie moet onder ogen zien dat de hond lijdt aan overgewicht en eraan meewerken de hond gewicht te doen verliezen. Een dagboek bijhouden waarin staat wie de hond wat te eten heeft gegeven, is geen slecht idee. Vaak is het zelfs een beter idee één persoon aan te stellen voor het voederen van de hond.

De hond moet een dieet volgen dat volledig op gewichtsverlies is afgestemd. Hem gewoon minder geven van zijn gewone voedsel, zal niet werken. Baasjes moeten de hoeveelheid voedsel nauwkeurig afwegen en het aantal traktaties sterk terugdringen.

De meeste honden moeten acht tot twaalf maanden een speciaal dieetprogramma volgen voor ze hun ideale gewicht bereiken. Het is aan te raden je hond niet meteen daarna terug op de oude manier te voederen als je zijn gewicht wil bewaren.

Tips

Kies dieethondenvoeding die niet meer dan 5 à 10% vet bevat en minder dazn 340 kcal per 100 gram.
Geef je hond elke dag de voorgeschreven hoeveelheid voedsel, niet meer en niet minder.
Geef je hond niet te veel beloningen. En als je hem beloont, geef dan snoepjes met weinig calorieën.
Zorg voor meer lichaamsbeweging.
Leer je hond zwemmen.
Breng maandelijks een bezoekje aan de dierenarts om je hond te laten wegen en de voeding indien nodig aan te passen.

Dit bericht is gepost op 19 February 2008 om 10:21 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.