Kinderen en honden: vermijd het risico op bijten

Honden kunnen erg plezierig zijn voor kinderen. Vaak ontwikkelen kinderen zelfs een hechte vriendschap met hun hond. Toch moeten we er ons bewust van zijn de vriendschap tussen kind en hond niet zonder gevaar is. Zeker wanneer de hond niet door het gezin maar door anderen is opgevoed, is het opletten geblazen.

Je kunt er dan wel van overtuigd zijn dat jouw hond je kind geen kwaad zal doen, maar alle honden hebben een bijtinstinct. Ze zullen dit instinct aanwenden bij angst, wanneer hun territorium bedreigd wordt of om hun macht tentoon te spreiden. Toch betekent dit niet dat je niets kan doen. Integendeel, door rekening te houden met een aantal zaken kan je de kans op bijtgedrag drastisch verminderen.

Steriliseer je hond

De meeste honden die bijten zijn niet gesteriliseerd. Een eerste tip is dan ook je hond te steriliseren. Een gesteriliseerde hond is minder agressief.

Maak werk van een goede socialisatie

Socialiseer je hond zo zodat hij rustig blijft in alle situaties, bij alle typen mensen en op alle plaatsen. Je kan hiermee best zo vroeg mogelijk starten. Aarzel niet om, wanneer het je moeilijk valt, raad te vragen aan je dierenarts.

Maak werk van training

Een goede training kan je hond leren om zich te gedragen. Je leert hem bovendien te controleren met bevelen. Zo kan je hem temmen wanneer er zich een gevaarlijke situatie voordoet.

Leer je hond geen slechte gewoonten aan

Honden maken geen onderscheid tussen realiteit en spel. Daag hem dan niet uit en speel zeker geen agressieve spelletjes.

Laat je (jonge) kinderen nooit alleen met een hond

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. De beste preventie is voorkomen dat je kind alleen wordt gelaten met een hond. Zowel kinderen als honden zijn onvoorspelbaar en je houdt er dan ook best rekening mee dat accidenten dan ook zelden veraf zijn.

Verzorg je hond

Een onverzorgde hond vertoont meer agressief gedrag. Zorg er daarom voor dat je hond de verzorging krijgt die hij verdient. Vaccineer hem, zorg voor voldoende en gezonde voeding en laat je hond nooit lange tijd alleen.

Leer je kinderen omgaan met honden

Een laatste, maar niet minder belangrijke, tip die we je kunnen meegeven heeft niet meer met de opvoeding van je hond, maar met die van je kind te maken. Je leest het goed, ook je kinderen moeten zich bewust zijn van de beste manier om met honden om te gaan. Wijs hen op het gevaar van honden en leer hen hoe ze kunnen vermijden gebeten te worden, maar ook hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze worden aangevallen.

Dit bericht is gepost op 8 April 2008 om 10:34 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.