Voederen van hamsters, ratten, muizen en gerbils

Het aanbod van voedsel voor hamsters, ratten, muizen en gerbils is enorm uitgebreid.  Meestal gaat het om verschillende variëteiten korrelvoeder waarin alle noodzakelijke voedingscomponenten zijn opgenomen.  Korrels hebben enerzijds het voordeel dat ze makkelijk door de dieren opgenomen en verteerd kunnen worden en anderzijds dat het ‘propere voeding’ is: het hok en de vacht blijven gespaard van smurrie.

Voedermengsel of complete korrels?

Een belangrijk onderscheid is dat tussen mengsels van korrels en de zogenaamde complete korrels.  De complete korrels genieten bij professionele fokkers de voorkeur omdat ze de vereiste voedselcomponenten in de juiste dosering bevatten. Bovendien kan het knaagdiertje zo niet zelf selecteren welke korrels en dus voedingsstoffen het wel of niet opeet.

Specifieke noden

Hoewel hamsters, ratten, muizen en gerbils gelijklopende behoeften hebben, is het aangewezen specifieke voeders te geven om zo maximaal in te spelen op hun respectievelijke behoeften.

Hamsters

Hamsters eten overwegend plantaardig voer, maar hebben aminozuren nodig die voornamelijk in vlees voorkomen.  Een goede voederkorrel voor hamsters bevat de noodzakelijke aminozuren en eiwitten zodat je zelf geen vlees hoeft bij te voederen.  Voor hamsters is naast een droge voederkorrel groenvoer noodzakelijk. Hamsters zijn planteneters en halen een groot deel van hun vocht uit vers groenvoer.

Ratten

Ratten hebben dierlijke vetten en vetzuren nodig. Een voeder dat specifiek voor ratten ontworpen is, bevat alle noodzakelijke vetten, vetzuren, mineralen en vitaminen.  Extra vitaminen en mineralen bijvoederen is dan overbodig en soms gevaarlijk: de extra vitaminen en mineralen kunnen de stofwisseling van de rat in de war brengen.

Muizen

Muizen hebben minder dierlijke voedingsstoffen nodig dan andere knaagdiertjes.  Ze kunnen zelfs zonder, op voorwaarde dat hun voeding evenwichtig is samengesteld en de juiste plantaardige eiwitten bevat.  Hooi, fruit en groenvoer bijvoederen (naast een complete korrel of gemengd voer) is een must.

Gerbils (woestijnratjes)

In de natuur leven gerbils in extreem droge gebieden.  Dat maakt dat ze geen groenvoer nodig hebben, ze zijn er immers op ingesteld met heel weinig vocht te overleven. In die droge gebieden overleven ze door het eten van onder meer torren en larven. Vleesrijk voedsel is dus wel noodzakelijk.

Hooi en water

Naast een specifiek korrelvoeder, krijgen hamster, rat, muis of gerbil ook graag wat fijn hooi om te eten, om mee te spelen, om een nestje mee te maken of om zich in te wentelen.

Onontbeerlijk in het hok van hamster, rat, muis of gerbil, is een drinkflesje met zuiver water.  In de handel zijn flesjes verkrijgbaar uit verschillende materialen.  Voor knaagdiertjes koop je het beste een metalen drinkflesje.  Metalen drinkflesjes zijn hygiënischer, hebben een langere levensduur en -belangrijk- het knaagdiertje kan eraan drinken zonder het flesje stuk te bijten.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 10:14 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.