Wat doe je als je hond een tand gebroken heeft?

Honden en zeker pups zijn erg speels. Vaak breken honden hun tanden door op vanalles en nog wat te kauwen of door een te hevig spelletje. Vooral bij pups zijn de melktanden nog fragiel en kunnen ze snel breken. Wat doe je als je hond een tand gebroken heeft tijdens het spelen en ravotten? Moet je ermee naar de dierenarts en is er nog iets aan te doen?

Hoe kan je het voorkomen?

Speel geen al te ruwe spelletjes met de hond: trek niet te hard aan een tennisbal die de hond in zijn mond vasthoudt, geef geen al te harde snoepjes of speeltjes,…
Laat je hond niet spelen met voorwerpen die zijn tanden zouden kunnen beschadigen zoals takken, …
Hou het gebit van de hond in optimale conditie: poets de tanden van je hond regelmatig. Er zijn amper mensen die het gebit van hun hond poetsen maar het is noodzakelijk voor een goede mondhygiëne. Iedereen denkt dat een “hondenadem” normaal is bij honden, maar dat is het zeker niet. Naar schatting 85 procent van de honden heeft een slecht gebit. Vandaar ook dat iedereen het maar normaal vindt dat honden altijd wat stinken. Laat de tanden ook regelmatig nakijken door een dierenarts.

Wat als er een tand gebroken is?

Als er een tand gebroken is, kan je best naar de dierenarts gaan. De arts kijkt dan ook na of de hond ondertussen geen infectie opgelopen heeft.

Als je een rood of zwart puntje in de tand ziet, is dat het wortelkanaal dat open ligt. Als dat het geval is, is het belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan. Het is niet alleen erg pijnlijk voor de hond, het kan ook ontsteken en soms voor blijvende schade zorgen.

Soms worden tandbreuken pas heel laat ontdekt. Er vormen zich dan abcessen. Het is ook belangrijk dat je op tijd naar de arts gaat wanneer er een melktand gebroken is: als de gebroken tand niet op tijd weggehaald wordt, bestaat er een kans dat het de groei van de nieuwe tand negatief beïnvloedt.

Dit bericht is gepost op 8 May 2008 om 14:01 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.